SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.06.22. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-10-09, The Brooklyn Connection

Az megszokott dolog, hogy ha egy szegényebb országból a jobb élet reményében kivándorol egy állampolgár a lehetőségek hazáinak valamelyikébe (Ausztrália, USA, Kanada, Új-Zéland, Nagy-Britannia stb.), akkor amint megvetette a lábát idegen földön, egyből elkezd anyagi segítséget nyújtani otthon maradt hozzátartozóinak. Erre sok millió példát ismer mindenki, gondoljunk csak a legaktuálisabbra, Zimbabwéban az emberek nagy része csak úgy képes életben maradni, hogy külföldre menekült rokonai rendszeres utalnak számára pénzt.

De az a fajta segítség, amelyet egy koszovói albán emigráns, bizonyos Florin Krasniqi nyújtott hazájának és családjának, több mint rendkívüli. Az ő történetét meséli el a többszörös filmszemle győztes dokumentumfilm, a The Brooklyn Connection, amely Krasniqi példájának bemutatásával az Egyesült Államokban uralkodó, a fegyvertartást érintő hihetetlen jogi szabályozást hivatott bírálni. Florin Krasniqi kezdetben maga volt a megtestesült emigráns álom, Koszovóból történt kivándorlása után sikeres tetőfedő és ács-vállalkozást indított Brooklynban, ahol szűkebb családja számára egy csodálatos otthont is teremtett. Azonban minden megváltozott egy tragikus esemény után, melynek során Európában maradt unokatestvérét, Adriant meggyilkolta a szerb többségű, jugoszláv hadsereg.Ezt még talán el tudta volna viselni főhősünk, de nem sokkal ezután kirobbant a koszovói háború, az albán többség és a szerb kormányzat között, amely nem volt mentes az etnikai tisztogatásoktól, kínzásoktól, durva emberiség elleni bűntettektől sem. Krasniqi látva a világ tétovázását, úgy döntött a maga kezébe veszi a dolgokat. Néhány hónap alatt több millió dollárt (egyes becslések szerint összesen 30 millió dollárt) költött fegyverekre és felszerelésekre (egyenruhákra, szállítóeszközökre), amelyeket aztán Albánián keresztül Koszovóba csempészett, ahol elindította a Koszovói Felszabadítási Hadsereget (KLA), amelynek célja a tartomány függetlenségének kivívása volt.

Krasniqi elméje ekkor már kissé megbomlott, magát valamiféle messiásnak tartotta, aki elhozza a koszovói albánok számára azt, amiről sok éve csak álmodhattak: a függetlenséget. A film története dióhéjban ez lenne, de valójában nem ez a lényeg. A rendező arra kívánt rávilágítani, hogy a gyenge amerikai fegyvertartási szabályok kihasználásával (a legnagyobb kiskapu a fegyvertartási szabadság, bárki engedély nélkül annyi fegyvert vehet magának, amennyit csak akar) akár egy háborút is meg lehet vívni, és ezzel az olyannyira istenített amerikai szabadságjogok gyilkos eszmék eszközeivé is válhatnak.

A Brooklyn Connection egyébként egy könyv alapján készült, Stacy Sullivan írónő Be Not Afraid, For You Have Sons in America című műve szolgáltatta az alapötletet ehhez a fantasztikus alkotáshoz. A doksi tulajdonképpen egy balkáni konfliktuson keresztül bírálja a nemzetközi politikai szférát (amely ugyebár sokáig habozott beavatkozni Koszovóban), továbbá sok más filmhez hasonlóan az amerikai fegyerjogi szabályozás szigorításáért kampányol. A leginkább megdöbbentő kérdésre azonban igazából nem kapunk választ: hogyan lehetséges, hogy nem tűnt fel senkinek az Egyesült Államokban, hogy egy koszovói albán a háború idején közel 6 milliárd forint értékben vásárol fegyvert, és azt Európába szállítja. Aki kedveli a hasonló, elgondolkodtató filmeket, annak a The Brooklyn Connection DVD kötelező darab. És ráadásul nem is drága.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek