SZEMLE
Aktuális

Ma 2023.12.06. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-10-11, Marshall University: Ashes to Glory

Mindig lenyűgözött, hogy az Egyesült Államokban, milyen könnyen és milyen hatékonysággal képesek hősöket faragni egy-egy rendkívüli eseményben résztvevő személyekből. Sok-sok katasztrófa, haláleset, különleges esemény tett átlagos embereket hősökké, ahogy az történt a Marshall-egyetem focicsapatával és tagjaival. Mint az talán még Magyarországon is eléggé ismert, 1970 őszén a Marshall-egyetem focicsapatát, a Thundering Herd alakulatát szállító chartergép Nyugat-Virginia felett lezuhant és a zuhanást nem élte túl senki, a csapat szinte összes tagja, a vezetők, szurkolók és prominens egyetemi személyiségek is életüket vesztették.

Tucatnyi (!) film készült azóta a katasztrófáról, és az utána történt fantasztikus eseményekről, a legismertebb talán a We are Marshall című eposz, Matthew McConaughey főszereplésével, amely eléggé elferdítve mutatja be az igazságot, mint ahogy az ebből a filmből kiderült. De hogy mi is történt a katasztrófa után, amennyi ennyi rendezőt ihletett meg? A tragédia árnyékában, a gyász közepette egy fiatal edző, bizonyos Jack Lengyel és a katasztrófát otthon maradásuk miatt túlélt 5 játékos összefogott és minden emberi számítást felülmúlva dicsőségre vezette a Thundering Herd csapatát ezzel pedig megmentve az egyetemen a futballprogramot. Klasszikus amerikai történet, a kamaszok általában zabálják az ilyen sztorikat, és hiába próbál a Marshall University: Ashes to Glory más benyomást kelteni, valójában egy propagandaszagú, emocionális, csodálatos meséről beszélünk.A filmben exluzív interjúkat láthatunk a katasztrófa érintettjeivel (megszólal az egyik túlélő ex-csapattag is), valamint nemrég előkerült archív felvételeken is megcsodálhatjuk ahogy a gulya (ez a Herd szó angol jelentése) poraiból feltámadva fantasztikus teljesítménnyel adózik elhunyt játékosai előtt. Ez a doksi egy helyi kábeltévé számára készült még 2000-ben, a tragédia harmincadik évfordulójára, és tucatnyi PBS állomás sugározta heteken át, sőt még egy regionális Emmy-díjat is besöpörhetett. Bár a DVD reklámjában azt írták, hogy ez végre a valódi, hiteles oldaláról közelíti meg a dolgokat, sajnos óriásit kell csalódnunk, a film nagyon nem váltja be a hozzáfűzött reményeket, egyszerű szenzációhajhász, érzelmekkel operáló alkotásról van szó. Az ember csak abból tudja, hogy dokumentumfilmről van szó, hogy szinte csak interjúkból áll az egész, de ezek az interjúk csöpögnek az érzelmektől, sok esetben az alanyok minden realitásérzéküket elveszítve beszélnek az eseményekről.

Nos, talán egy kicsit túlzás ez az előbbi néhány mondat, de az tény, hogy ez a film nagyon-nagyon amerikai egy magyar szemnek. Bár pozitívumként említhető, hogy a rendező vette a fáradtságot arra, hogy rengeteg archív fényképet és videót összegyűjtsön, amelyekből a leginkább érdekesebbeket aztán meg is csodálhatjuk a produkcióban. A DVD korongon extraként további interjúk kaptak helyett, valamint egy werkfilm is található még bónuszként, a doksi forgatásának körülményeiről. Mindezek ellenére csak azoknak ajánlható az Ashes to Glory, aki szereti a könnyes, jellegzetesen amerikai megemlékezéseket és persze az amerikai focit.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
snajdig
2009-08-17 16:29:56
raj
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek