SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.04.17. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

Tartalom
2007-10-15, A Not-So-Distant Horror

Elég ritkán kerülnek könyvek bemutatásra itt a Szemlén, de egy rendkívül szerencsés véletlen folytán kezembe került Joseph Nevins fiatal író könyve, a Not-So-Distant Horror, amely Kelet-Timor országának függetlenséghez vezető útját mutatja be. Mint sokak számára ismert, 1999. augusztus 30.-án, az ENSZ felügyelete alatt megtartott népszavazáson, Kelet-Timor, ez a piciny, távol-keleti szigetország, az Indonéziától való elszakadás mellett szavazott. Az eredmény kihirdetése után az indonéziai hadsereg példa nélküli offenzívát indított az ország ellen, amelynek három hetében több mint 1000 ember halt meg, sok száz nőt és gyermeket (!) erőszakoltak meg, valamint Kelet-Timor teljes infrastruktúrájának 70%-át megsemmisítették, bónuszként pedig közel 250.000 embert hurcoltak el magukkal.

Nevins könyvében feleleveníti ezeket az eseményeket is, de azt is megmutatja, hogy ez a három hét csak a záró akkordja volt egy több mint 25 éves (1975 óta tartó) megszállásnak, amely közel 200.000 ember életét követelte. Az író erőteljesen bírálja a nagyhatalmakat (főként az USA-t, Japánt, Ausztráliát és Nagy-Britanniát), akik véleménye szerint Indonéziát támogatták fegyverekkel, gazdaságilag és politikailag is, az általuk lázadó bűnözőknek tartott kelet-timori függetlenségi harcosokkal szemben. Az író a nemzetközi összefüggések feltárása mellett bemutatja, hogy milyen borzalmakat hajtottak végre az indonéziai katonák a nemzetközi jog nevében, a fejlett világ közönye, sőt támogatása mellett. A könyv szerencsére nem száraz történelmi tények felsorolásából áll, bár nem is mellőzi azokat, hanem életszerű példákkal illusztrálja, hogy valójában milyen állapotok uralkodtak ezen a kis szigeten az elmúlt évtizedekben.Próbálja az események geopolitikai hátterét, kulturális-morális hatásait bemutatni, valamint kissé túlnagyított módon dicsőíti a kelet-timoriak hatalmas lelkierejét. Itt azonban nem szabad elfelednünk azt sem, hogy a másik oldalon is sok ezer katona esett el a harcokban, akik bár egy rossz ügyért harcoltak, szintén ártatlanok (többnyire) emberek voltak. A legérdekesebb és egyben legmegdöbbentőbb az a rész, amelyben Nevins leírja, hogy ebben a népirtásban a nagyhatalmak nem csak, hogy nem néztek félre, hanem minden téren segítették az indonéziai kormányt brutális tettei végrehajtásában.

Nem tudni, még hány könyv létezik a Kelet-Timorban történt eseményekről, de az biztos, hogy közülük valószínűleg messze kimagaslik Nevins könyve, amely bemutatja ennek a kis országnak az útját a függetlenségig, amely holttestekkel és megerőszakolt, elhurcolt nők ezreivel van kiszegélyezve. Annak ellenére, hogy a könyv írója egyetemi tanár, egyáltalán nem érezni azt a hivatalos, szakmai nagyképűséget a sorokból, amellyel sok más író operál. Talán ez annak is köszönhető, hogy Nevins elég sok időt töltött Kelet-Timorban, mint az ENSZ hivatalos megfigyelője, és így eléggé testközelből tapasztalhatta a vérengzéseket és a rettegés uralmát.

Mindenesetre elég érdekes az információ, mely szerint Joseph Nevinsnak nem ez az egyetlen könyve, amit Kelet-Timorról írt, szóval, akit magával ragadott ennek az irománynak a hangulata, az bátran kutakodjon nagyobb internetes áruházakban. A Not-So-Distant Horror című puhafedeles kötet kötelező azok számára, akik egy eddig szinte ismeretlen országról szeretnének többet megtudni.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek