SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.04.17. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

SZEMLE.CLIPS.HUTartalom
2007-10-29, Jesus Camp

Napjainkban a vallások emberekre gyakorolt hatása és befolyásoló ereje minden eddiginél jobban előtérbe került, köszönhetően egyes radikális, iszlám hívők által elkövetett cselekményeknek, valamint a Tom Cruise-féle elmebeteg szektatagoknak, hogy csak néhány példát említsek. Amikor az egyes vallások a normális élet részeként jelentkeznek az embereknél, addig senki nem is tartja fontosnak tanításait és követői életét. De amikor táborokba, zárt közösségekbe vonulnak el a szélsőséges hívek, nos akkor már érdemes közelebbről is megvizsgálni, mivel is van dolgunk.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok területén sok száz, különféle eszméket valló szekta és vallás létezik, valamint különül el a közösségtől, Heidi Ewing és Rachel Grady rendezők filmjükben, a Jesus Camp című dokumentumfilmben az evangelista vallás helyzetét és híveit vizsgálja, egy észak-dakotai táboron és bentlakásos intézményen keresztül. A film tulajdonképpen egy ember élete körül forog, ő Becky Fischer, egy lenyűgöző karizmával megáldott tanár és prédikátor, aki gyermekeket oktat az evangelista tanokra. Bár az oktatás nem is túl jó szó, a film hivatalos leírása találja el legjobban a dolgot: Fischer Isten katonáinak képezi ki ezeket a fiatal gyerekeket. Eddig ugyanis csak a fantasztikus filmekben láthattunk olyan jeleneteket, amelyeken gyermekek kántálnak önkívületi állapotban, majd az extázistól görcsbe rándulva a földre zuhannak. Nos, Jézus táborában ezek mindennapos dolgok.Ami még ennél is durvább, az nem csak az evangelistákra, hanem az összes vallás ennyire fanatizáló szárnyára igaz: a hívek, akik sokszor gyerekek, minden dolog alapjának hiszik vallásuk írott parancsait és könyveit, jelen esetben a Bibliát. A Jesus Camp ezt a gyülekezetet mutatja be, kiegészítve néhány gyermekkel és szüleikkel készített interjúkkal, és összességében nem is lenne olyan jó doksi, de maga a jelenség, amit elénk tár, egyszerűen megdöbbent és a képernyőhöz szegez minket. A film alapján egyébként egyértelműen el lehetne mondani, hogy Fischer agymosást hajt végre ezeken a gyerekeken (egyébként az összes vallásban gyermekekből kezdik képezni az igazán fanatikus hívőket), de a másik oldalon pedig ott áll az a tény, hogy elképzelhető, ezek a gyermekek életüket és boldogságukat találták meg Isten imádatában. Bár ez utóbbi esetében jó volna tudni, hogy milyen úton kerültek a kicsik Fischer kezei közé, mert az sok mindenre rávilágítana. Azonban sajnos a filmből ez nem derül ki.

A gyerekek legtöbbje egyébként nagyon élvezi a szertartásokat és sokan maguk is prédikátorok, térítők szeretnének lenni, és úgy tekintenek ránk, normális életet élőkre, mint megmentendő bűnösökre. A film első bemutatói is teljesen megosztották az amerikai közvéleményt, egyesek Halleluját harsogtak a moziból kifele jövet, mások pedig undorító szektának nevezték Jézus táborát. A legjobban egy keresztény rádió műsorvezetője fogalmazta meg a helyzettel kapcsolatos igazságot, egyrészt keresztényként kiállt a mozgalom egyes részei mellett, másrészt aggodalmának is hangot ad a radikálisan szélsőséges mozgalom embereket megosztó, és elkülönítő szerepe miatt.

Egy hasonló gyülekezetben nevelkedett, most már felnőtt hívő szerint azonban az efféle mozgalmak valódi, tartalmas életet biztosítanak az emberek számára, és ezért növekszik az efféle gyülekezetek száma, bár azt is hozzá kell tenni, hogy ő maga kilépett a közösségből, mert egyes tanait nem tartotta helyesnek. Annak ellenére, hogy a Jesus Camp korrekt módon mutat be egy észak-dakotai evangelikus közösséget, és az efféle közösségek hatásait is megpróbálja bemutatni, sajnos nem éri el a célját. Kevés az igazi háttérkutatás, tulajdonképpen Fischer és a közösség élettörténetét ismerhetjük csak meg. Ennek ellenére a téma iránt érdeklődők számára ez egy ajánlott film.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Reinie
2010-01-02 15:27:21
Szerencsétlen gyerekek ebbe a förtelmes képmutatásba vannak belenevelve. Én konkrétan leszarom, hogy melyik egyház, de az a sok pedofil, akik a gyerekeket ilyen formán (vagy bárhogy) befolyásolja és uralja halált érdemel!
hrsi
2008-10-30 15:27:10
The Human RightS Initiative (HRSI) at CEU presents: Jesus Camp USA, 2006, 87 min Directed by: Heidi Ewing and Rachel Grady Tuesday, November 4th, 6 p.m. TIGY room (entrance from the courtyard at Nador 11) The Kids on Fire Summer camp in Devil\'s Lake, North Dakota is designed to deepen the children (aged 5-9) spirituality and sow the seeds of political activism as they\'re encouraged to \"take back America for Christ.\" The born-again Christian leader of the Camp, Becky Fisher, stresses the need for children to purify themselves in order to be part of the \"army of God.\" Nominated for Oscar in 2007. best, HRSI Team
spinneli
2008-03-31 01:57:14
muki gondolom beledöglenél, ha nem oszanád le rögtön a sktaulyákat. persze mindenféle háttérinfó nélkül, ahogy illik.
muki
2008-03-08 16:43:17
Kik is rendezték a filmet? Heidi Ewing és Rachel Grady. Tán csak nem zsidók?
ST
2007-12-26 02:09:39
Szia! Honnan lehet megszerezni a filmet?
Nightfly
2007-11-06 22:51:57
Tévedsz...nem így gondoltam. Az átlagembert nem ÉRDEKLI. Így helyes a gondolatmeneted. Egyébként köszi az észrevételt.
anycool
2007-10-29 19:30:27
Tehát a világ egyetlen szuperhatalmának, értsd az USA-nak, hatalmi politikáját jelentősen befolyásoló, sőt irányító mozgalom belső életét bemutató film csak a \"téma iránt érdeklődőknek\" szól és az átlagembert nem is érdekelheti. :-D Ne legyél már ekkora n00b! Ráadásul olyan, hogy evangelista vallás nincs is. Ezek a jóemberek evangelista protestánsok. Akik egyébként véleményem szerint az eredeti amerikai hagyományokat követik. Nem véletlenül vágták ki idióta őseiket Európából.
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek