SZEMLE
Aktuális

Ma 2024.05.24. van.

Utolsó frissítés időpontja:
2008-03-22 17:50:23

RSS

CLIPS.HUTartalom
2007-11-07, Best Boy

A most bemutatásra kerülő Oscar-díjat nyert film, a Best Boy tipikusan az az alkotás, amelyről előzetesen (az összeszedegetett információk alapján) nem túl jó az ember véleménye, de ez később nagyon gyorsan megváltozik. Ira Wohl filmje és folytatása (a Best Boy, a Best Man című, kevéssé ismert folytatással együtt, dupla korongon kapható) Ira unokatestvéréről Philly Wohlról szól, aki születése óta szellemi fogyatékos.

A Best Boyban az 52 éves Phillyt ismerhetjük meg, aki egy rövid időszaktól eltekintve, amikor is intézetben volt, egész életét a szüleivel élte le. Betekinthetünk egy kicsit mindennapi életébe, egy keveset még gyermekkoráról is megtudunk, de magát a fő vonalat az élet velejárója, a halál adja meg. A családtól távol élő Ira egyik látogatása alkalmával vetette fel ugyanis a kérdést, mi lesz unokatestvérével, ha majd szülei már nem élnek. Ez a gondolat aztán a szülők fejébe is szöget ütött, így a család összefogva nekilátott, hogy felkészítse a férfit a független életre.

Az ember érzelmeire ható, gyönyörű képsorok, a mindig vidám és naiv Philly segítségével a Best Boy pillanatok alatt elrabolja az embert, és csak arra eszmél már fel, hogy vége is van a produkciónak. Az egyedülálló életre való felkészítés során a férfi olyan határokat lép át, amelyekről még a legelvakultabbak sem hitték volna, hogy képes lehet rá, és bebizonyítja mindenkinek (nekünk nézőknek is), hogy egy szellemileg visszamaradott ember is élhet teljes és boldog életet. Philly esetében ez azt jelenti, hogy képes magát teljesen ellátni, sőt tanulni, és barátokat szerezni is. Azok a dolgok, amelyek egy hétköznap ember számára semmiségnek tűnnek, egy Phillyhez hasonló személy számára olykor egy világot jelentenek. Látni főhősünk arcát, amikor megtudja, hogy imádott édesapja meghalt, nos ez mélyebb és megérintőbb képsor volt, bármely romantikus film vagy dráma csúcspontjánál. De szép jelenet volt, amikor hősünk barátai körében ünnepelt, vagy amikor napközi otthonában egyik új barátja okozott neki csalódást. Ezek az események mind valódi emberi érzelmeket csaltak az arcára, amelyet ennyire nyíltan és őszintén látni, nos ritkaság számba megy a tengerentúlon.Ira Wohl filmje valószínűleg elérte a célját, és sokak, szellemi fogyatékosokhoz fűződő szemléletén sikerült változtatnia, nem hiába kapott Oscar-díjat. A szülők munkája egyébként végül sikeres volt, Philly előbb egy napközi otthonba került, majd innen egy bentlakásos gondozási intézményben kapott helyet, ahol mind a mai napig éli az életét, amely teljesebb, mint sok, hétköznapi ember élete. Legalábbis a film szerint. Képes teljesen egyedül meglátogatni nővérét, Francest, illetve magát Irat is Los Angelesben. Amikor a Best Boy folytatása, a Best Man készült, hősünk akkor volt 72 éves és élete egyik legfantasztikusabb eseményére készülődött a közösségi otthonban, egy zsidó szertartásra, a Bar Mitzvahra. Nos, a dokumentumfilmek egy részéről nem mondható el az, ami erről, azaz itt tényleg valódi érzelmeket láthatunk, nem megrendezett jeleneteket és karaktereket nézhetünk (olyan színész nincs, aki Phillyt ennyire valóságosan képes lenne eljátszani), hanem magát a valóságot, egy szellemileg visszamaradott, ám rendkívül barátságos ember valóságát.

Az egyik filmes magazinóriás nemrégiben összeállította annak a 20 dokumentumfilmnek a listáját (erre még majd visszatérünk a jövőben), amelyet egy embernek a halála előtt még látnia kell, nos a Best Boy is helyet kapott ezen a listán, amivel csakis egyetérteni lehet. Egy, igazából hatalmas durranások és megdöbbentő tényfeltárások nélküli doksiról van szó, amely azonban tökéletesen mutatja be egy szellemi fogyatékos ember teljes és boldog életét, amely például szolgálhat sok, kirekesztett és kirekesztő magyar ember számára is.

Cikkszerző: nightfly


Hozzászólás írása:
Ellenőrző kód
Keresés
Keresés az oldal tartalmában:

Eheti premier

Fontos Tájékoztató

HETI PREMIER

Szavazás

A nevesebb dokumentumfilmek-rendezők jobb filmeket készítenek, mint ismeretlen társaik?

Igen, egyértelműen.
Michael Moore a király.
Nem számít a név.
Nem, sőt árt nekik a hírnév.
HUH.HU
HUH.HU
HUH.HU - vicces képek , videók és viccek